29 Aralık 2015 Salı

Omega 3 'ün faydaları

Atlas Okyanus’unun derin soğuk sularından çıkan balıklar, Omega 3 yağ asitleri olarak bilinen yağ asidi türünce zengindir. Omega 3 yağ asitlerinin ikisi EPA ( Ekosapentaenoik  asit ) ve DHA ( Dohosaheksaenoik asit )’tir. Nutriway Omega 3 Complex bu yağ asitlerini beslenmenize eklemenin kolay bir yoludur. 
Sağlıklı ve uzun bir yaşam için yağlara ve genç kalmak için de yağ asitlerine vücudun ihtiyacı bulunuyor. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Sert Aydın, özellikle son zamanlarda çok konuşulan Omega-3 yağ asitlerini anlattı.

Omega-3 nedir?

“Omega-3 vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitlerinden biridir ve kendi içinde de EPA ve DHA olarak ikiye ayrılmaktadır.”

Hangi besinlerde bulunuyor?
 
“Omega-3, bir diğer ismiyle ‘alfa linolenik asit’, yağlı balıklarda, ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.”

Hangi yaş grubu almalı?

“Vücudun Omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılıkta da ihtiyaç devam eder.”

Vücuda faydaları nelerdir?

“Başlıca faydası vücudun enerji üretimine katkıda bulunması. Bu nedenle Omega-3’ten zengin bir beslenme programı yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırarak kalp, şeker, tansiyon, romatizma, migren ağrıları ve cilt problemlerine iyi geliyor. 

Anne sütü de doğal bir Omega-3 kaynağı olduğu için ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmenin önemini bir kez daha vurgulamakta fayda var.

Kalp hastalıklarında da Omega-3 kötü kolesterolü (LDL) düşürüp, iyi kolesterolü(HDL) artırıyor. Vücutta yağın depo formu olan trigliserit seviyesini de düşürerek kalp ve damar sağlığını koruyor. 
  
Bu özelliğini kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlamasından. Kanın yoğunlaşması damarların daralmasına bu da kalp, böbrek, beyin başta olmak üzere vücuttaki pek çok organın fonksiyonlarını yitirmesine neden oluyor.”
  
Kanser türlerine karşı da etkili mi?

“Kanserde vücut gün içinde birçok mikroorganizmanın saldırısına uğrar ve burada bağışıklık sistemi devreye girer. 
  
Kötü huylu hücreleri ve mikroorganizmaları baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için bağışıklık sistemi Omega-3 yağ asidinden güç almaktadır. Göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde Omega-3’ün yararlı olduğu biliniyor. 
  
Diyabette ise kan şekerimizi dengeleyen hormon insülin, yetersiz salgılanmaktadır ve Omega-3, insülinin yararlılığını artırarak ve tip II diyabette bulguları azaltmaktadır.”
  
Çocuklar daha çok mu tüketmeli?

“Zeka gelişiminde balığın özellikle çocuklarda zekayı geliştirici özelliğinin vurgulanması beyindeki yağın ana bileşiminin Omega-3 yağ asitleri içeren DHA olmasıdır. 
  
Düzenli olarak Omega-3’ten zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlamaktadır. Bunun yanı sıra Alzheimer, depresyon ve şizofreni gibi rahatsızlıklarda da belirtileri önlediği biliniyor.”
  
Omega-3 içeren yiyecekleri ne sıklıkla tüketmeliyiz?
 
Haftada en az iki kez buğulama veya ızgara olarak balık yiyin Her gün iki, üç ceviz veya 8-10 adet badem yiyin Her gün bir tabak yeşil yapraklı sebze yemeği veya salata tüketin Yoğurt veya salatanızın içine bir yemek kaşığı kadar keten tohumu serpin Haftda en az iki kez kurubaklagil tüketin Balık tüketemiyorsanız günde bin mg’lık balık yağı takviyesi alın Kanın pıhtılaşmasına karşı ilaç kullanıyorsanız, balık ve balık yağı tableti fazla kullanmayın 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder